Близкият до европейските институции вестник "Нова Европа" публикува в последния си брой пространно интервю с неформалния лидер на партията ГЕРБ и кмет на София Бойко Борисов.

"Партията ГЕРБ бе създадена от мен. Това е партия от лидерски тип, но има ясна програма. Аз съм в центъра на общественото внимание от седем години. Бях главен секретар на министерството на вътрешните работи, след това две години кмет на София.

И на двете места екипът ми и аз свършихме работа, която хората одобряват. Истината е, че моята партия ГЕРБ сега е първата политическа сила", отбелязва Бойко Борисов.

Той добавя, че партията ГЕРБ е създала за три месеца структури в 264 общини, но че не е доволен от работата на някои от тези структури, което ще доведе "до някои корекции".

"На някои места на избирателите не бе обяснено достатъчно добре, че ние ясно се определяме като дясноцентристка партия. Резултатите точно в тези места не бяха такива, каквито ги очаквах.

Е добре, направих си изводите. Това означава, че ще направя необходимите корекции", изтъква Борисов.

Запитан за работата му като кмет на София, Бойко Борисов казва: "Да се управлява столицата не е удоволствие. Няма нито един проблем, който да е практически решен.

Населението на София нараства с хиляди всяка година, инфраструктурата не може да се разширява. Няма достатъчно широки улици, няма достатъчно детски градини, няма подкрепа от страна на правителството, няма закон, гарантиращ решаването на проблемите на София.

Изпълнен съм докрай с решимост да бъдат решени инфраструктурните проблеми през този мандат и да продължи прокарването на метрото. Ще създадем също така агенция по трафика, която трябва да реши транспортните проблеми".

На въпрос дали се стреми към предсрочни парламентарни избори, той отговаря: "Разбира се. Няма нито една област, в която трипартийната коалиция да е постигнала успех. Здравеопазване, образование, данъчна политика, сива икономика - навсякъде има проблеми".

"Истината е, че е необходима промяна. БСП е един мастодонт. Станишев е неоспоримият й лидер, партията управлява страната, но хората искат промяна. Убеден съм, че БСП ще спечели от такава промяна", заявява още кметът на София.

Запитан за потенциални партньори на парламентарни избори, Бойко Борисов отбелязва, че в София ГЕРБ е единствен лидер и на практика няма нужда от партньори.

"Но да се управлява страната е друга тема. Не съм против да имам партньори. Фактите обаче са тревожни. Дясното крило рухна във всички градове на неотдавнашните избори.

Съюзът между СДС и ДСБ даде още по-лоши резултати, отколкото на изборите за Европейски парламент преди три месеца. Някога имаше т. нар. "сини крепости". Традиционната десница печелеше там.

Днес моята партия спечели в тези места с резултат 6:1. Очаквам да дойдат при мен. Фактически те изглеждат като помощно колело на Социалистическата партия", отбелязва Бойко Борисов.

"Ще споделя интересен факт. След като преди няколко дни бяха обявени официалните резултати от изборите, получих поздравителни обаждания от президента на републиката, от главния прокурор, от чужди посланици. Знаете ли кой не се обади? Само лидерите на опозиционните партии - СДС и ДСБ", добавя Борисов.

Той не приема появата на бизнес партии през последните месеци и не смята, че те могат да са "естествени съюзници" на ГЕРБ, тъй като според него тези партии "са създадени от БСП и ДПС да им вършат "тежката работа" в местните общински съвети.

"Те нямат място в националната политика. Те решават местни проблеми в ограничен период от време", смята Борисов.

За етническите партии у нас той изразява "крайно отрицателно отношение", тъй като "всичко свързано с етническо напрежение на Балканите може да бъде сравнено с буре с барут". За националистически партии като Атака Борисов посочва че "няма позиция".

"Подобно е и отношението на избирателите. Партията Атака има представители в Европейския парламент, но няма нито един избран кмет на неотдавнашните избори. Какво повече можем да кажем за едно временно явление, каквото по мое мнение, е Атака?", заявява Бойко Борисов.

На въпрос какви ще са целите му, ако стане министър-председател на България, Бойко Борисов отговаря: "Ще бъда кратък. Стабилна страна. Европейска ориентация. Спазване на всички подписани договори. Приоритетите са НАТО и ЕС.

Трябва да се направи всичко необходимо стандартът на живот да се доближи да средния в ЕС. Всичко друго, което някой би обещал, ще е от сферата на научната фантастика. Аз съм реалист и спирам дотук. Но знам как да направя така, че това да стане реалност!".