Депутатите от ГЕРБ се събраха за първи път на среща в хотел в столичния квартал „Симеоново". По време на нея беше решено кои ще бъдат председателят и заместник-председателите на парламента. 100% сигурно е, че Народното събрание ще оглави Цецка Цачева. Засега рапърът Маниака остава депутат, въпреки че сам поиска да се оттегли. Почти сигурно е, че той няма да присъства на първото заседание на парламента. Темата за новите министри не е била обсъждана на закритата за журналисти среща в „Симеоново", която продължава и в момента.

Заместник на Цецка Цачева ще е Лъчезар Иванове. Председател на парламентарната група на ГЕРБ ще бъде Цветан Цветанов, докато не стане министър на вътрешните работи, а негови заместници ще са Красимир Велчев, Искра Фидосова и Тодор Димитров. Борисов ще се срещне с президента утре в 16 часа и ще получи мандат за съставянето на правителство. И днес лидерът на ГЕРБ отказа да коментира състава на бъдещия Министерски съвет. По време на срещата в Симеоново икономическият експерт на ГЕРБ Стоян Мавродиев обясни какви ще бъдат приоритетите:

„Актуализация на бюджета и приемането на национална антикризисна програма - една от важните мерки, и намаляване на осигурителната тежест, разходите на парламента, означава оптимизация на администрацията, намаляване най-вероятно на броя на комисиите".

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е предупредил депутатите от партията да не гласуват с чужди карти:

„Това категорично съм го разпоредил и се надявам да го спазват. Системата ще бъде сменена сега, така че с една карта да можеш да влизаш в парламента, да гласуваш с нея, с една дума - ако си оставиш картата, не можеш да влезеш или излезеш", зави бъдещият премиер.

Борисов отново коментира спрените европейски пари за България и призова Меглена Плугчиева да мълчи:

„Няколко месеца предизборна кампания Плугчиева се опитваше да ни обяснява, че ще пуснат фондовете, а вчера се хвалела с това, че безвъзвратно са загубени и ГЕРБ не може да ги върне. Може ли да си вицепремиер и да казваш, че по никакъв начин няма да пуснат фондовете", попита Бойко Борисов.

При откриването на нова спортна площадка в София лидерът на ГЕРБ добави, че сега започват да се разплитат нечисти сделки в мини „Марица Изток", а уволнението на директорите е само първата стъпка.