Парламентарната група на ГЕРБ излезе с декларация срещу депутат Делян Пеевски след размяната на реплики между него и бившия вътрешен министър Цветан Цветанов в пленарната зала.

В нея се казва, че партията възразява срещу „безпрецедентно унизяване на българското Народно събрание". ГЕРБ настоява БСП, ДПС и Атака незабавно да вземат отношение по случая, а прокуратурата да се разграничи от депутата. В сряда Пеевски обяви от парламентарната трибуна, че ще извади наяве всички връзки на Цветанов с „престъпни лица".

"По време на вчерашното заседание, един български депутат си позволи да заплашва един народен представител в лицето на Цветан Цветанов. Лицето Делян Пеевски пропадна дотам, че да отправя заплахи под формата на нецензурни думи", се казва в декларацията, която депутатът Цвета Караянчева прочете пред колегите си и журналисти.

Според нея поведението на Пеевски е недопустимо за народен представител, поставя тройната коалиция в сериозно противоречие с европейските ценности, заплашва катастрофално цялостното развитие на демокрацията в България.

"Нервите на новите управляващи не издържат на напрежението и безпрецедентни заплахи са поредното доказателство колко опасни са тези хора за демокрацията. Дори Лютви Местан не успя да успокои питомника си. Защо, г-жо Манолова, този път не бяхте коректив, от страх ли позволихте такова гангстерско поведение? До Манолова стояха Миков и Бисеров. Миков, срам ли ви е от това поведение? Дължите отговори на тези въпроси", заяви Караянчева.

"Призоваваме българската прокуратура да се разграничи от изявленията на лицето Делян Пеевски, което заплашваше със съдебна саморазправа", каза още Цвета Караянчева.