Церемонията по откриването на Фонд „България" започна с речта на Джийн Гипсън изпълнителен директор на USАID- България.
Той заяви, че САЩ се гордее, с това, което са постигнали у нас, и искрено вярва, че са основали една солидна фондация, която ще продължи да работи за демокрацията.

Посланикът на САЩ в България Джон Байърли заяви, че Фонд „България" ще продължи едно 17 годишно успешно партньорство.

Посланикът призова да продължаваме с реформите, които сме постигнали и заяви, че членството ни в ЕС е истинското свидетелство колко далеч сме стигнали. Джон Байърли възложи на България една задача - да превърнем страната ни в лидер на демократичните реформи за региона и заяви, че имаме потенциал за това.

Фонд „България" на USАID предствалява безвъзмездно финансиране на проекти за реформа в три ключови области.
Първата е открито управление, която включва инициативи за прозрачност, укрепване на съдебната система, борба с корупцията и организирана престъпност. Втората област е за подкрепа на групи в неравностойно положение, която се основава на интеграция и толерантност.
Третата област е конкутрентоспособност и е свързана с конкурентен трудов пазар, чрез програми за практическо обучение и кариерно консултиране.

Финансирането е в размер от 3 млн. долара за период от 3 години.

Министърът на правосъдието Миглена Тачева заяви, че без това сътрудничество нямаше да успеем по европейския си път . Тя подчерта подкрепата на организацията в реформите на съдебната ни система - изготвяне на законопроекти, подобряване на процесите в съдебната администрация, по-бързо производство в съдебното дело и множество инвестициии за цялостно подобряване на съдебната система.
Фонд „България", според министър Тачева, е продължение на всичко това, което е постигнато до този момент.

USAID започва работата си в България през 1990 г. в подрепа на прехода за демокрация и свободна пазарна икономика. Организацията приключва официално работата си у нас на 30 септември 2008 година.

Фонд "България" е финалният й проект в страната. Той ще финансира местни и международни организации с предтавителства унас. Подробните условия за кандидатстване са на сайта на организацията www.gmfus.org/bulgariafund.