БДЖ се преструктурира в три дъщерни дружества, съобщиха от пресцентъра на дружеството.

Основна стратегическа цел на "Български държавни железници" ЕАД е повишаването на конкурентоспособността на транспортната услугата и увеличаването на пазарния дял на дружеството. За изпълнението на тази цел беше необходимо извършването на структурна реформа.

Според плана за преобразуване на дружеството и се учредиха и отделиха три дъщерни дружества: "БДЖ - Пътнически превози" ЕООД, "БДЖ - Товарни превози" ЕООД и "БДЖ - Тягов подвижен състав (Локомотиви)" ЕООД.

Всяко едно от дъщерните дружества е 100 % собственост на дружеството майка "БДЖ" ЕАД. Съгласно чл. 262 от Търговския закон, капиталът на новите дружества е формиран изцяло за сметка на полученото от "БДЖ" ЕАД имущество и обезпечен с него.

Капиталът на всяко дъщерно дружество е изцяло собственост на "БДЖ" ЕАД. "БДЖ - Пътнически превози" ЕООД има следния предмет на дейност: извършване на железопътни превози на пътници на територията на страната, наемане на локомотивна тяга и вагони за извършване на железопътни превози на пътници, поддръжка и ремонт на подвижен състав (локомотиви и вагони), както и всяка друга дейност, която не е забранена със закон.

Капиталът на дружеството е в размер на 9 900 440 лева. Едноличен собственик на този капитал е "БДЖ" ЕАД. Управител на "БДЖ - Пътнически превози" ЕООД е Димитър Петков.

Цялата му професионална кариера е в областта на пътническите превози. В системата на "Български държавни железници" ЕАД постъпва през 1990 г. Прави специализации във френските и белгийските железници в областта на "Маркетинга и организацията на пътническите превози".

В последствие, Петков участва активно и в дейността на Международния съюз на железниците (UIC), като в периода 1999 - 2004 е одитор към тази организация. През 2005 г. Димитър Петков е назначен за Директор на дирекция "Пътнически превози" към "БДЖ" ЕАД.

"БДЖ - Товарни превози" ЕООД има следния предмет на дейност: извършване на железопътни превози на товари на територията на страната, наемане на локомотивна тяга и вагони за извършване на железопътни превози на товари, поддръжка и ремонт на подвижен състав (локомотиви и вагони), както и всяка друга дейност, която не е забранена със закон. Капиталът на дружеството е в размер на 23 250 870 лева.

Едноличен собственик на този капитал е "БДЖ" ЕАД. Управител на "БДЖ - Товарни превози" ЕООД е Пенчо Попов. Цялата му професионална кариера е в областта на товарните железопътни превози. Попов започва работа в системата на българските железници като ръководител движение.

През периода 1996 г. - 2005 г. работи като експерт, а в последствие и като ръководител на сектор, в отдел "Маркетинг и тарифи на товарните превози" в Централно управление на "БДЖ" ЕАД.

През 2005 г. Пенчо Попов е назначен за Директор на дирекция "Товарни превози" към "БДЖ" ЕАД. "БДЖ - Тягов подвижен състав (Локомотиви)" ЕООД е с предмет на дейност: осигуряване на локомотивна тяга със собствени или наети локомотиви за предоставяне на железопътни транспортни услуги за превоз на пътници и/или товари във вътрешно или международно съобщение, поддръжка и ремонт на локомотиви, както и всяка друга дейност, която не е забранена със закон.

Капиталът на дружеството е в размер на 25 217 210 лева. Едноличен собственик на този капитал е "БДЖ" ЕАД. Управител на "БДЖ - Тягов подвижен състав (Локомотиви)" ЕООД е Чавдар Трендафилов. Цялата му професионална кариера е свързана с експлоатацията на тяговия подвижен състав.