Японски изобретатели създадоха устройство, което превежда кучешкия лай на човешки език, съобщи "Дейли мейл". Устройството "Бауезичен глас" на производителите на играчки "Такара Томи" анализира кучешкия лай. То може да разграничи и да предаде с думи шест емоционални състояния като тъга, радост, страх, както и репертоар от фрази, като "хайде да си играем".

Портативният безжичен уред ще се продава в Япония с цена 129 британски лири от следващия месец. Той се състои от микрофон, който се поставя на врата на кучето, и малко устройство, което се държи в ръка. Когато кучето излае, микрофонът записва звука и изпраща данните на устройството. То го превежда с думи, които се появяват на неговия екран.

Има и гласов синтезатор, който изговаря превода. Гласова поща пък записва какво е вълнувало кучето, докато стопаните му са отсъствали.

Първият кучешки преводач на "Такара Томи" се появи преди седем години. Той нямаше версия за звук и предаваше по-малко емоционални състояния. От него са продадени повече от 300 000 броя. БТА