След вчерашния изключително топъл летен ден и днес се очаква времето да е горещо. Според синоптиците термометрите ще измерят най-високите температури за лятото. Според прогнозите им обаче захлаждане ще има още тази вечер, когато от северозапад ще нахлуе по-хладен въздух и температурите ще се понижат чувствително - с 10-15 градуса.

Над 40 градуса ще показват термометрите днес в Дунавската равнина, Горно-тракийската низина и долното течение на река Струма, каза пред Дарик Красимир Стоев от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН. „За Русе и Свищов очакваме около 43 градуса, в Плевен и Велико Търново - около 42, толкова очакваме и в Пловдив и Пазарджик, в Сандански - около 43 градуса.

Препоръчва се хората да избягват престой на открито, особено в обедните часове, да носят шапки, светли и леки дрехи, да поемат достатъчно течности, плодове и зеленчуци, да не употребяват алкохол.

Въпреки отличните условия за планински туризъм от Планинската спасителна служба (ПСС) призовават към повишено внимание. Хората не трябва да забравят, че слънцето в планината е по-силно отколкото на морския бряг, припомни пред Дарик дежурният в ПСС. Той препоръча да не се правят дълги преходи, да се внимава със слънчевите изгаряния, задължително да се носят предпазна шапка, слънчеви очила, кремове. Възрастните хора и тези с недобро зсраве да си останат вкъщи, да приемат много течности, да не се претоварват.

Лекари съветват да се внимава с употребата на климатиците. Не повече от 10-12 градуса трябва да бъде разликата между температурата на климатизирано помещение и външната температура. При влизане в автомобил трябва да се отворят прозорците и по възможност да се проветри. Резкият "преход" от топло към студено и обратно, при температурна разлика над 10 градуса, може да предизвика колапс, особено при пациенти със сърдечно-съдови заболявания.

Първите признаци на слънчевия и топлинния удар са зачервена и суха кожа, липса на потене, липса на слюноотделяне, човек не може да преглъща. Възможно е да се появи световъртеж, промени в зрението, гадене, главоболие и повръщане. Много е важно пострадалият да бъде пренесен веднага на хладно място и да приема течности. При необходимост по всяко време може да се потърси квалифицирана помощ на тел. 112.

Вчера също беше изключително топло. На места в страната термометрите преминаха 40 градуса. Въпреки това температурни рекорди не бяха измерени - още по-топло е било през 2007 г., показаха статистиките на синоптиците.

40 градуса са измерени в Русе в 15.20 часа, съобщиха за Дарик от Метеорологичната станция. Не може обаче да се говори за рекорд, тъй като на същата дата през 2007 г. температурата е достигнала 43,7 градуса.

От Видин до Велико Търново са измерени температури от 36 до 38 градуса, а в Плевен са отчетени 36,4 градуса, а рекордът за този ден е поставен през 2007 г. - 42,2 градуса.

Високи температури днес бяха измерени и в Благоевград - 40 градуса, във Враца - 36,2 градуса, Монтана - 36,5, Силистра - 36 градуса, Велико Търново - 38,2 градуса.

35,4 градуса е температурата в този час в Хасково. Това е далеч от рекорда, измерен на този ден в града преди години - 42,6 градуса.

На обяд термометрите в Добрич показваха 34 градуса над нулата, съобщиха от  метеорологичната станция. По-топло на същия ден е било отново през 2007 г., когато е поставен температурен рекорд от 41,5 градуса, допълни дежурният метеоролог.

В неделя се очаква захлаждане. Температурите ще се понижат с 10-15 градуса. Времето ще е ветровито. Още в понеделник обаче ще се установи отново слънчево време, но с по-ниски температури. Очаква се максималните стойности тогава да достигнат 25-30 градуса, а от вторник ще започнат да се повишават.

До края на месеца и първите дни на август не се очакват екстремни тепмпературни стойности, каза още Красимир Стоев.

26 души са колабирали на публични места в София заради жегите вчера, когато температурите бяха над 35 градуса, това каза в интервю за предаването „Витамин" на Дарик д-р Георги Гелев, директор на Центъра за бърза помощ в София. Съветите му как да се пазим от жегите чуйте в аудиофайла.

На две места в София днес ще се предлага безплатна минерална вода във връзка с високите температури, съобщиха от Столичната община. В 14.00 ч. днес ще бъдат разкрити два пункта на БЧК за предлагане на вода - на пл. "Света Неделя" и в парка пред НДК. Кампанията е организирана от Столичната община и БЧК след разговор между кмета на София Бойко Борисов и председателя на БЧК Христо Григоров.

Във връзка с високите температури в утрешния ден, община Видин предоставя вода и прохладно помещение в сградата на общината, както и телефонна връзка с бърза помощ на нуждаещи се жители и гости на града. Кметът  на Видин Румен Видов отправи и молба към собственици на питейни и хранителни заведения да оказват помощ при необходимост, като предоставят безплатно вода.