Поне от 30 години във Врачеш не бе имало организирано спортно събитие. То стана факт в събота, благодарение най-вече на мерака и усилията на местния бизнесмен Марин Захариев и на кметството в селото.

Неочаквано големият наплив от желаещи за участие във футболния турнир за аматьори промени предварителните намерения да се играе в двора на училището. В последния момент  чрез енергичните мерки на организаторите бившето игрище на Бошова ливада бе прекроено на две по-малки, с чисто нови врати, неизползваният дълго време терен бе подравнен.

Въпреки че бе насрочен в най-горещия досега ден и мизата за участие бе 15 лева отборно, се бяха записали за участие цели 17 отбора. Сред които поне 5 бяха от Врачеш , имаше такъв дори от махала Радовец. Сред участниците личаха и бивши футболисти, и юноши - не само от общината, но дори от София, като тима по футзал, съставен от най-активните участници във форумите на европейските грандове, и истински аматьори, които ритат за кеф всяка седмица. Много добре се справиха с ръководенето на част от футболните срещи двамата баскетболни рефери от Ботевград - Иван Василев и Иван Маринов, както и останалите съдии.

Организацията бе такава, все едно че този турнир се провежда поне за пети път - всичко мина така, както трябва. И провеждането на самите срещи, и нещата край двете игрища - мокрия бюфет, неизменната скара и бира, с която загубилите, а и не само те, утоляваха жаждата си, имаше дори подвижна тоалетна. Заради жегата състезанието бе разделено на две части - първата бе до обяд, втората започна в 5 следобед.

Огромна радост за домакините бе първото място на отбора на "Мургаш", съставен предимно от опитни играчи. Сред тях бе главният организатор Марин Захариев, брат му Цеки, най-успелият досега футболист от Врачеш - Николай Станчев. Две от срещите си те спечелиха след дузпи - в ключовия мач от предварителните елиминации срещу тима на ВиК и на полуфинала, а на финала свиха перките на своите млади съперници с 6-2.

Кметът Денкин връчи на призьорите купи и парични премии, съответно 200 лева за първия, 150 на втория и 100 лв за заелия третото място.

Намерението на фамилия Захариеви и на останалите ентусиасти, свързани с организирането на събитието, е да се създаде подобие на местна аматьорска лига, в който състезания да се провеждат всеки месец.