Лидерът на ДПС Ахмед Доган каза, че ще е много неприятно, ако заради липсата на парламенатрен опит на ГЕРБ, парламентът се превърне във функция на правителството. Той не пожела да уточни правителството във функция на кого e обезспокоително да се превърне, но най-вероятно имаше предвид премиерът Бойко Борисов. Доган уточни, че по традиция на всеки нов кабинет се дават 100 дни толеранс. Лидерът на ДПС се отрече от прогнозата си, направена в нощта на евровота на 7 юни, че следващото правителство ще изкара една година. Не съм казал такова нещо, казах, че първата година-година и половина ще бъдат много тежки от гледна точка на адекватна политика за преодоляване на кризата, каза пред журналисти в парламента Доган.

Усещате ли реваншизъм към себе си от страна на новите управляващи?

Има предизборни настроения, но ако се почне с реваншизъм, ако сме правова държава, не трябва да има реваншизъм. Където е нарушен закона, трябва да има санкции. Но преследване на определени фигури, като моята персона, затова, че преча с моето съществуване, не искам да правя изводи.

Доколкото познавате политиците, които сега декларират подкрепа за ГЕРБ и новото правителство, колко време ще трае тя?

Ситуацията на г-н Борисов е сложна. Желая му успех, защото той има парламентарна група от 116 депутати, които нямат опит. Пожелавам им в близко време да асимилират парламентарния опит, да бъдат адекватни в парламента. Ето например, днес промоцията не беше по протокола, това е въпрос на опит. Аз на тяхно място по друг начин бих организирал този протокол, когато са победители. Без никакъв опит започваш да правиш парламентарна дейност, закони, взаимоотношения между парламента и правителството.

На кой ще бъде функция правителството?

Колеги, аз само задавам реторични въпроси, вие сте професионалисти - мислете!