Бъдещият премиер на страната Бойко Борисов представи на президента Георги Първанов структурата на новото правителство и новите министри. На 16 юли държавният глава връчи на неформалния лидер на ГЕРБ проучвателен мандат за съставяне на правителство.

Борисов каза, че съгласно указа, издаден от президента, в конституционния срок са подготвили кабинет и връчи на държавния глава списъка с предложенията.

Министерствата в новото българско правителство са 15 и един министър без портфейл. Вече ще има министерство на спорта. Туризмът става част от структурата на Министерството на икономиката и енергетиката. Борисов ще има двама вицепремиери.

В кабинета на Бойко Борисов вицепремиер и министър на вътрешните работи е сегашният председател на партията Цветан Цветанов. Вицепремиер и министър на финансите е Симеон Дянков. Румяна Желева пък е новият министър на външните работи, а образованието поема сегашният зам.-кмет на столицата по култура и образование Йорданка Фандъкова. Министерството на отбраната ще се оглавява от Николай Младенов. Правосъдният министър е Маргарита Попова. Министър на земеделието е Мирослав Найденов. Вежди Рашидов е новият министър на културата. Социален министър пък е Тотю Младенов, а министър на здравеопазването Божидар Нанев. Министър на икономиката ще е Трайчо Трайков, екоминистерството се поема от Нона Караджова. В стола на досегашния министър на регионалното развитие Асен Гагаузов сяда Росен Плевнелиев. Министерството на транспорта поема Александър Цветков. Министър на спорта ще е Свилен Нейков. Министър без портфейл пък е проф. Божидар Димитров.

Ето какво каза президентът Георги Първанов, след като получи от бъдещия премиер Бойко Борисов предложението за структурата и персоналния състав на Министерския съвет с мандат на ГЕРБ:

"Рапорт даден, рапорт приет. Приемам направеното предложение от кандидата на ГЕРБ за министър-председател, предложение за структура и състав на новия Министерски съвет. Незабавно ще направя предложение до Народното събрание за избирането на г-н Борисов за министър-председател и съответно предложените от него кандидати за министри в състава на новия кабинет. За онези, които са забравили текста на Конституцията, в същата тази алинея е записано, че трябва да констатирам успешното изпълнение на връчения мандат, което разбира се, е нещо много относително, защото един списък едва ли може да бъде основание. Мисля, че успешното изпълнение ще го оцени най-добре българският гражданин, българският избирател, надявам се след 4 години".

Новите министри ще положат клетва на 27 юли, понеделник.