Старото правителство сдаде властта на новото на церемония в Гранитната зала на Министерския съвет. След това министрите се отправиха към министерствата си, където приеха кабинетите си на отделни церемонии.

Министрите - стари и нови - дойдоха от парламента до Министерския съвет с автобус и се строиха около двете страни на подиума, край знамената на България и на Европейския съюз. Станишев и Борисов дойдоха последни. В началото Сергей Станишев каза, че правителството му се е учело от грешките си, а не ги е отричало, и е успяло да постигне няколко важни цели: „Да гарантираме членството на България в ЕС, през последните четири години страната ни икономически се развиваше изключително динамично. Третият важен приоритет на българското правителство беше социалната отговорност".

Когато започна да говори Бойко Борисов, микрофоните се повредиха, а той се пошегува: „Ще го оправите ли, за да работи или е саботаж - на г-н Станишев работеше, сега се развали".

„Това, което сте започнали, което е добро, което е толерирано от Брюксел, което хората искат да се случва, не само ще бъде продължено, но и ще се чуват имена, когато работим по тези теми. Аз ви гарантирам две неща в чисто политически план - нито ще допусна етническа нетолерантност, нито политическо гонение на когото и да било", заяви Борисов.

След церемонията министрите се запознаха набързо с част от чиновниците в Министерския съвет.