Лидерът на ДСБ и председател на комисията за контрол на ДАНС Иван Костов разкритикува агенцията, защото работела слабо и била дезинтегрирана от изпълнителната власт. Костов намекна за оставка на председателя Петко Сертов, но уточни, че дали той ще изкара мандата си, зависи от управляващите.

Председателят на комисията събра членовете й на опознавателна среща, на която се реши да се изготви правилник за работата й и да се изиска отчет от Сертов за дейността на родното ФБР.

Ето какво каза още Иван Костов: Силата на специалните служби произтича от дълбоката им интегрираност в изпълнителната власт, а и в съдебната, защото те функционират по този начин. Те са мощни, когато са дълбоко в една силноинституционална уредба на страната, когато са част от колективна система за сигурност, каквато е Организацията на северноатлантическия договор. Има припокриване на функциите между Министерството на вътрешните работи, неговите служби, особено полицията, и задачи, дадени на Държавната агенция за национална сигурност. Създадено е съревнователно или конкурентно начало между служби заради слабостта на самите служби. Едната не е работела и затова другата е създадена, за да я конкурира.