Съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов ще оглави парламентарната комисия за контрол на ДАНС, реши парламентът. Той ще е първият неин председател на ротационен принцип за две пленарни сесии.

Мястото трябваше да заеме лидерът на РЗС Яне Янев като представител на най-малката по численост група, но той си направи отвод, тъй като ще е ротационен председател на комисията за борба с корупцията. По време на дискусията по състава на комисията от левицата настояха гласуването да се отложи, за да се направи проверка на предложените имена за връзки със съвременните служби.

Димо Гяуров от сините пък предложи съставът да се гласува сега и да се разпише, че щатни и нещатни сътрудници на службите не могат да са членове на комисията, а до месец да се извърши проверка дали отговарят на този критерий и ако не е така, да бъдат извадени от комисията.

На база личния си опит Румен Петков от Коалиция за България посочи, че така има риск на практика да бъдат разкрити действащи агенти. Предложението на Гяуров, обаче, беше отхвърлено. Михаил Миков беше категоричен, че комисията за контрол на ДАНС изобщо не е съставена на паритетен принцип, тъй като 4-ма от нейните членове са от мнозинството, а двама от опозицията.

Народното събрание не разписа изрична забрана щатни или нещатни сътрудници на спецслужбите да ги контролират чрез участието си в специализираните парламентарни комисии като тази за контрол на ДАНС.

Отхвърлено беше предложението на Синята коалиция избраните в нея депутати да бъдат проверени за принадлежност към сегашните специални служби. Не се прие и идеята на левицата да се отложи гласуването, за да може в това време номинациите на парламентарните сили за членове на тези комисии да бъдат проверени.