Кошмарите ни карат да се събуждаме по малките часове на нощта с ужас. Те въздействат на състоянието на нашите нерви, влошават здравето ни и качеството ни на живот изобщо. Кошмарите често се повтарят, донасяйки ни нова вълна от безпокойство и неприятно усещане.

Сред причините за кошмарите посред нощ е както стресът, така и неправилното хранене, но не само...

1. Вълнение и стрес

Стресът често е резултат от някакво тежко, травматично събитие в живота ни. Затова в повечето случаи кошмарите се дължат на него. Впрочем, не всички кошмари биват предизвикани от постравматичен синдром. Сред основните дразнителине на съзнанието ни са още работата ни, безпокойството около финансовите отговорности, големите промени в начина ни на живот – като например развод или раздяла, преместване в ново жилище, град и т.н.

2. Силно подправената храна

Това, което ядем, категорично влияе на съня ни и появата на кошмари. Изследване, публикувано в списание "International Journal of Psychophysiology", разкрива тази взаимовръзка. Участниците в изследването били разделени на две групи. Едната група трябвало да продължи да се храни както обичайно, другата обаче била подложена на меню, включващо храни с много подправки. В края на експеримента участниците от втората група споделили, че сънят им по време на изследването бил разстроен – събуждали се често нощем и се усещали разтревожени. Отговорите им учените си обяснили с по-високата температура на тялото и засиления метаболизъм – както е известно храносмилателният процес пречи на организма ни да си почива.

3. Мазната храна

Колкото повече мазна храна употребявате в ежедневието си, толкова е по-голям шансът да се събудите от кошмар през нощта. Изследване, публикувано в "Psychological Reports", твърди, че сънищата на хората, предпочитащи предимно зеленчуци, се различават качествено от сънищата на хората, любители на бързата храна. Последните често биват спохождани от кошмари.

4. Алкохол

Независимо, че алкохолът в малки количества предизвиква сънливост, негоният ефект минава доста бързо, предизвиквайки разсънване на организма. Повишената консумация на алкохол също така може предизвика кошмари.

5. Медикаменти

Някои медикаменти, в частност, антидепресантите, се характеризират с неприятния страничен ефект – кошмарите.

6. Болести

Заболявания, в симптоматиката на които влизат висока температура и топли вълни, като грип, например, често карат болния да има кошмари.