Седемкратният шампион ще замени контузения Фелипе Маса във Ферари, стига да премине успешно фитнес тестовете. 40-годишният германец напусна спорта в края на сезон 2006, а ако всичко е наред, ще го видим в червения болид във Валенсия следващия месец.

"Възнамеряваме да поверим на Михаел Шумахер колата на Фелипе Маса до пълното възстановяване на титулярния ни пилот - се казва в изявлението на отбора. - В следващите няколко дни той ще следва специална програма за подготовка, в чийто край окончателно ще потвърдим участието му в състезанието за Гран при на Европа на 23 август".

Уличната писта във Валенсия е сред малкото в календара, които са непознати за Шуми. Завръщането на най-успешния пилот в историята пък е изключителен удар както за Ферари, така и за Формула 1. Доволни ще бъдат и испанските фенове, които най-вероятно ще бъдат лишени от възможността да подкрепят любимеца си Фернандо Алонсо заради наказанието на Рено.

Освен това Михаел, който доминира във Ф1 в продължение на цяло десетилетие, за първи път ще се изправи срещу звездите на настоящето - шампионът Люис Хамилтън и суперталантът Себастиан Фетел, който носи прякора Малкия Шуми. И двамата, съответно на 24 и 22 години, влязоха в спорта след оттеглянето на немеца.

Във визитката на Шумахер личат куп рекорди - 7 титли, 91 победи и какво ли не още. Първата му титла е през 1994 година с Бенетон, тя е дублирана и през следващия сезон. Следва ерата във Ферари (2000-2005).

По-рано през седмицата мениджърът му - Вили Вебер - категорично отрече вероятността клиентът му да се завърне на пистата. Шуми пък все още се възстановява от контузия във врата, получена при падане от мотор по време на тестове в Испания в средата на февруари.