Недодялан португалски баскетболист удари с лакет в лицето Иван Лилов по време на втората контрола на нашите национали в четвъртък вечерта, съобщи sportline.bg. Резултатът от тази изключително груба интервенция е наложителна операция, която ще бъде извършена днес в "Пирогов".

Неприятният инцидент стана в края на мача, завършил 79-68 за България. При опит да избяга от заслон жесток удар с лакет на португалски играч намери долната челюст на Иван, който се просна  на пода и дълго се превиваше от болка. Рентгеновата снимка недвусмислено индикира, че ударът е довел до разместване на костици в челюстта. И че наместването трябва задължително да стане по хирургичен начин. При нормално възстановяване Иван ще бъде извън игра в продължение на три седмици.

Какъв малшанс за Иван Лилов. Той показа много добра игра и в двете срещи с португалците. В първата отбеляза 13 точки, а във втората бе в основата на обрата, довел до втората победа на българите, които изоставаха с 15 точки в началото на второто полувреме с влизането на Лилов. Дано 196-см възпитаник на ботевградската школа оздравее по-бързо и да се пребори за място в селекцията на Пини Гершон за европейското в Полша, което започва на 7 септември.

Според репортера на sportline Влади Лазарова португалските баскетболисти са действали доста грубо по време на цялата среща. "На няколко пъти нервите на нашите не издържаха. Пръв в словесна престрелка влезе капитанът Тодор Стойков. Крилото не издържа, когато на два пъти отнесе зверски кютек през ръцете в нападение. Стойков бе сменен с обърнат палец на дясната ръка и дълго стиска зъби, докато държа ръката си в пълната с лед хладилна чанта. След това искри припламнаха между съперници и други двама негови съотборници - Димитър Ангелов и Стефан Георгиев. Любезности на свой ред заявиха и американецът Ърл Джерод Роланд и Филип Виденов, който игра с превръзка на лявата ръка. Гардът се нарани в първия мач, а дясната му ръка бе оперирана преди година, когато пукна костица в двубой от квалификациите".

Следващата контрола на българските национали е в неделя, 2 август срещу Белгия.