След като се завърна от работна среща със Светислав Пешич в Белград, селекционерът на мъжкия национален отбор Росен Барчовски обяви групата, която ще се готви за квалификациите за Евробаскет 2011.

Той ще разчита на 20 състезатели, по-голямата част от които ще започнат подготовка в Правец на 14 юни. По-дълга почивка ще получи Стефан Георгиев, който ще се присъедини към тима в края на месеца, а вероятно част от легионерите също няма да са на линия за въпросната дата.

Повиканите натурализирани състезатели са гардът Ърл Роулънд, който игра за България на Евробаскет 2009 в Полша, и новото попълнение Джаред Хоман. Първоначално бе обявено, че повече натурализирани играчи ще пристигнат на лагера, и после ще се решава за тяхното участие, но явно сега е преценено друго. След продължителните опити Васил Евтимов да получи разрешение да играе за България, сега центърът не получи повиквателна, и може би миналогодишното участие ще се окаже последно за него в националния.

Доверие не бе гласувано и на друг състезател от състава от Евробаскет 2009 – Станислав Славейков, а шампионът с Лукойл Академик Веско Веселинов също не бе вписан сред избраниците на Барчовски.

Смяташе се, че един от лидерите на Балкан Йордан Бозов също е в списъка, но името му не фигурира сред 20-те.

Макар че първоначално обяви, че смята да разчита на Юлиан Радионов, Барчовски няма да може да го използва, тъй като гардът се подложи на операция на ахилеса, и няма да може да тренира пълноценно поне месец.

Промените в сравнение със състава, който ни представя на последния еврошампионат са доста сериозни, след отказването на капитана Тодор Стойков, и още от опитните състезатели. След силните сезони за клубните си тимове, шанс за изява ще получат Александър Груев, Наско Радев, Павел Маринов, Крум Дойчинов, както и талантът Веско Филчев, който учи и играе в САЩ.

Ето и съставът, на който ще разчита Барчовски:

Гардове: Златин Георгиев (Левски), Чавдар Костов (Лукойл Академик), Иван Лилов (Балкан), Филип Виденов (Железник), Александър Груев (Рилски спортист), Асен Великов (Левски), Ърл Роуланд (Кремона)

Крила: Калоян Иванов (Манреса), Атанас Радев (Балкан), Деян Иванов (Монтегранаро), Христо Николов (Лукойл Академик), Павел Маринов (Ямбол)

Центрове: Николай Върбанов (Лукойл Академик), Крум Дойчинов (Евроинс Черно море), Джаред Хоман (Маруси), Стефан Георгиев (Левски), Веселин Филчев (САЩ).

Към състава между 17 и 22 юни ще бъдат повикани и трима играчи от националния отбор за мъже до 20-годишна възраст, които вече се готвят за Европейското първенство през юли.