Временно изпълняващият длъжността "Областен управител" на Софийска област Красимир Кръстанов отменя заповедтта на кмета Георгиев за събаряне на магазина на фирма “Малтехагро”, който се намира срещу зеленчуковия пазар в Ботевград. Кръстанов е изпратил писмо до градоначалника, в което се казва следното: “За постановяване на обективно и мотивирано решение от областния управител е необходимо изясняване на фактите и обстоятелствата от значение за случая. Във връзка с това, на основание чл.97, ал.1 от АПК, е необходимо в седем дневен срок от получаване на настоящото писмо да ни предоставите становище, относимо към случая, цялата административна преписка, както и цитираното писмо с рег.№ 0600-74/10.06.2009 год. на областния управител на Софийска област, на чието основание сте издали Заповедта, обект на настоящото административно производство по АПК.
В случай, че ни предоставите изисканите документи, ще се произнесем въз основа на наличните такива, приложени към жалбата на г-н Димитров – управител на “Малтехагро” ООД.”
В писмото си областният управител напомня, че ръководството на дружеството е обжалвало заповедта за събаряне пред Административен съд – София област и тя не може да бъде изпълнена преди да се произнесе правораздавателният орган.
Копие от писмото на областния управител е предоставено на ръководството на “Малтехагро”. Тази сутрин управителят на фирмата Димитър Димитров е внесъл копие от писмото, жалба и комплект от документи в Районна прокуратура. Той е предоставил писмото и на общинска фирма БКС, на която е възложено принудителното събаряне на магазина, на ВиК и Електроразпределение, за да не спират водата и тока на търговския обект.