Земен трус бе усетен на много места в България. Земетресението е регистрирано в 10,49 часа, в Черно море. Пета степен по скалата на Рихтер е магнитудът на земетресението, което бе усетено в България. Това каза пред Агенция “Фокус” Николай Милошев, директор на Геофизичния институт към БАН. Епицентърът на труса е в Черно море на югоизток от нос Калиакра. Земетресението е регистрирано на 440 км североизточно от София в 10,49 ч българско време – съобщиха за Агенция “Фокус” от „Гражданска защита”.
Трусът е 5 степен по скалата на Рихтер. Епицентърът е в Черно море срещу Шабла.
Няма нищо изненадващо в това земетресение, каза Николай Милошев, директор на Геофизичния институт към БАН. По думите му територията, която е обхванало днешното земетресение, е известна сеизмична зона. Последното земетресение с малко по-голяма сила от днешното в този район е било през 1956 г. и е било с магнитуд от 5,5 по скалата на Рихтер. От тогава досега периодът е по-спокоен от към земетресения в тази зона, обясни Милошев. Преди това през 1901 г. е имало доста по-силно земетресение с магнитуд около седма степен по скалата на Рихтер.
Милошев обясни, че от „Гражданска защита” са им съобщили, че в Камен бряг има няколко паднали комина. За сега няма данни за други последици.
Земетресение с магнитуд 5,8 по скалата на Рихтер предизвика паника сред жителите на румънската столица Букурещ. Земният трус е регистриран в 10:50 часа, а епицентърът е бил в Черно море на дълбочина 10 км. Румъния е страна със силна сеизмична дейност, като районът на Вранча е най-сеизмично активен.
Читатели съобщиха на електронната поща на „Фокус”, че земетресението е усетено във Варна, Велико Търново, Русе, Разград, Търговище, Плевен, Бургас, Никопол, Добрич, Монтана и други населени места.