Правителството предприема съкращаване на планираните разходи до края на годината с 1,15 млрд. лв., съобщи финансовият министър Симеон Дянков.

Така по думите му ще бъдат покрити около 46 % от прогнозируемия бюджетен дефицит.

Дянков уточни че през втората половина на годината се намаляват разходите на всички министерства, агенции и ведомства с 15 %, с няколко изключения - няма да се ограничават разходите в образованието, правната система, МВР, БНТ и БНР.

Финансовият министър обясни, че приходната част на бюджет 2009 е със 17% по-слаба отколкото е бюджетирана, затова с толкова трябва да се свие и разходната част, за да се балансира бюджетът.

Според Дянков не е необходимо да се правят допълнителни съкращения в бюджета. За да се постигне необходимия баланс, ще се търсят начини за повишаване на приходите.

Според министърът резерви в това отношение има най-вече чрез повишаване на събираемостта на акцизи, особено от горива.

Симеон Дянков потвърди, че правителството е решило да даде вот на доверие на сегашното управление на НАП, защото България е на едно от първите места по събираемост на ДДС.

Независимо от това ще бъдат търсени начини за повишаване на събираемостта на приходите.

Дянков съобщи, че от утре му предстоят поредици от срещи с регионални ръководства на НАП и митниците по проблемите на събираемостта на приходите.

Финансовият министър съобщи още, че България е страната, в която най-рязко е намалял рискът след идването на новото правителство и прогнозира, че това ще се отрази благоприятно по отношение на чуждите инвестиции и че в началото на следващата година може да се очакват по-ниски лихви.

Симеон Дянков съобщи още, че правителството е решило да бъде ускорена процедурата за изготвяне на бюджет 2010.