Проблеми в работата на Единния европейски номер за спешни повиквания -телефон 112 в някои европейски страни все още има.

Това заяви ръководителят на секретариата на Инициативата за превенция и готовност при бедствия за Югоизточна Европа Мирослав Вуянич по време на семинара "Въвеждане на телефон 112. Добри практики и споделяне на опит", съобщи пресцентърът на министерството на държавната администрация при бедствия и аварии.

Проблемите са свързани с логистиката и езиковите проблеми. На много места страните не могат да осигурят в центровете 112 специалисти, владеещи повече от един европейски език.

Семинарът "Въвеждане на телефон 112. Добри практики и споделяне на опит" се провежда вчера и днес в София. В него участват експерти и от Италия, Беларус, Босна и Херцеговина, Македония, Словения и Украйна.

Като проблем в работата на националните си системи 112-експертите определиха нежеланието на мобилните оператори да инвестират в посока прецизиране на позиционирането на местоположението на спешното повикване.

В повечето страни в Европа мобилните оператори не искат да правят такива инвестиции. Друг проблем е дефинирането на понятието спешен случай. Необходима е много работа в посока интероперативност - съвместимост на отделните служби, категорични са експертите.

Те се обединиха около общото разбиране, че Единният европейски номер за спешни повиквания - телефон 112 трябва да продължи да работи паралелно с телефоните на различните институции като полиция, пожарна и другите служби за бърза реакция.