Новата система ще има над 4000 потребители


До няколко месеца трябва да бъде внедрена новата разширена система за мобилна локализация. Това каза директорът на Дирекция Национална система 112 Цветомир Цеков, по повод отбелязването на Европейския ден на телефон 112. На събитието присъства част от политическото ръководство на МВР, кметът на София Йорданка Фандъкова, зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков и други.


Цеков обясни, че чрез "Гугъл" и "Епъл" ще се получава точна локализация на повикванията към спешния телефон. По думите му процедурата по избор на изпълнител на това разширение на системата е към края си. Това ще става дори, когато джипиесът на телефона е изключен.


Директорът на Националната система припомни, че е разработена концепция за нова система 112. Тя ще има единна платформа и ще има повече от 4000 потребителя, в момента те са по-малко от 300. Сигналите за аварии ще бъдат приемани многофункционално т.е. не само от гражданите, а и от системите за ранно предупреждение, за видеонаблюдения и други системи, които дават информация за инциденти. Всяка служба за спешно реагиране ще може да ползва постъпващата информация към 112.


Концепцията за нова система 112 в момента е в МС за съгласуване.


По време на събитието стана известно още, че договорът за поддръжка на настоящата система приключва в началото на март - април месец, като той може да се удължи за една година. Също така до края на 2020 г. България трябва да транспонира европейска директива от 2018 г., чиято цел е да има минимален обхват и качество на услугите на системата 112.