Пациентите с редки заболявания не са получавали полагащите им се нови лекарствени продукти от началото на годината, съобщи за Дарик радио председателят на Алианса на хората с редки заболявания Владо Томов. По думите му в бюджета са заложени 23 милиона и 72 хиляди лева, които е трябвало да отидат за закупуване на най-новите медикаменти за лечение на редки заболявания. До този момент, обаче болните не са получили тези лекарства.

Владо Томов обясни, че Европейската агенция по лекарствата изпраща списък в България с медикаментите, с които трябва да се лекуват пациентите с редки заболявания. Българското здравно министерство обаче вече повече от година не било актуализирало списъка, „въпреки че хроничноболните пациенти са засипали с писма министерството, въпреки че националните консултанти са изпратили своите становища и многократно са предявили искане за лекарствени средства, които са достъпни за пациентите с редки заболявания. До момента ние нямаме нито едно лекарствено средство, с което можем да се похвалим, че пациент с рядко заболяване е получил в България. Болните вече са на прага на своите сили. Имаме починали пациенти от някои от заболяванията".

Комисията за защита на конкуренцията излезе със становище, че липсва публичност и прозрачност в процеса на изготвяне на лекарствения списък, които се поема от бюджета. Комисията предлага на Министерство на здравеопазването да промени наредбата, която определя кои лекарства ще са в този списък.