От 1 юни влизат в сила 3-месечните рецепти за лекарства, изписвани по линия на Националната здравноосигурителна каса. Те са предназначени за пациенти с хронични заболявания, на които е предписано продължително лечение с определени медикаменти. В момента хронично болните трябва да посещават личния си лекар всеки месец, за да получават рецепти за лекарствата си, след което да ги купуват от аптеките.
 
С новите тримесечните рецепти лекарите могат да изписват лекарства в количества за до 90 дни. Самото получаване на медикаментите от аптеката се извършва на три пъти след едно посещение при лекар. Рецептата ще съдържа три отрязъка - А, B и C, които показват на пациента кога да закупи нужните медикаменти. Датата на изпълнение на всеки от тях ще бъде посочена върху съответния и върху следващия отрязък. Така пациентът ще знае кога трябва да посети отново аптеката, за да си набави лекарството.
 
Изписването на 3-месечна рецепта може да стане само след извършен преглед. В амбулаторния лист лекарят трябва да посочи назначената терапия и определените дози на лечение, както и срока, за който се предписва лекарството.
 
От 1 юни се променя и срокът на валидност на стандартните единични рецепти за лекарства, изписвани по линия на НЗОК. Те вече ще важат 15 дни от датата на изписването им и могат да бъдат изпълнени в аптека в този срок. В момента валидността на тези рецепти е 30 дни.