5-килограмов тумор бе отстранен от гръдния кош на 13-годишно момче от Ракитово. „Операцията приключи успешно, момчето вече добре и е изписано”, съобщиха от „Токуда Болница София”, където екип от гръдни хирурзи направи уникалната за България оперативна намеса.

По време на 6-часовата операция е отстранен целият засегнат от тумор десен бял дроб на Джани Хаджимосков.

„Рискът беше голям, защото туморът беше обхванал целия гръден кош, натиска много силно сърцето, имаше така наречения медиастинален синдром от компресия на тумора върху околните тъкани, което създава трудности и за вентилацията на болния, и за анестезията, и за воденето му по време на самата операция”, обясни началникът на отделението д-р Цветан Минчев, под чието наблюдение премина сложната интервенция.

Заради високия риск за живота на малкия пациент, операцията са отказали четири болници. „Трябва да има връзка между болниците, където сме били, не ние сами да ходим да представяме документи. Не знам как се дават доцентските звания в България, но на такива млади хора като д-р Минчев трябва да се дава път, те се доказват практически, че заслужават да носят титлата „доцент”, споделиха пред Дарик родителите на малкия Джани.

Момчето ще премине курс на лечение с химио- и лъчетерапия.