Топлицата от екрана в САЩ са спечелили общо над 723 млн. долара от юни 2006 до юни тази година. На върха отново е Опра Уинфри, която еднолично е изкарала 260 млн. долара за този период, с което слага в джоба си дори и такива топмениджъри като изпълнителния директор Майкъл Дел или Лари Елисън.

Медия кралицата има сериозна конкуренция в лицето на двете нови токшоута по Ей Би Си. Но това едва ли ще я изплаши - империята й включва още шоу по сателитно радио, списание и мюзикъл на Бродуей.

Опра също така притежава дял от хитовите токшоу програми на протежетата си д-р Фил Макгроу и Рейчъл Рей. Състоянието й по последни данни възлиза на 1,5 млрд. долара. През януари тя реализира отдавнашната си мечта да отвори академия за ръководители за момичета от Южна Африка.

Дори за непосветени не може да не направи впечатление, че класацията на сп. "Форбс" "Топ 20 на телевизионните водещи" е доминирана от хора на солидна възраст. На 78 години Барбара Уолтърс е на върха на своята известност благодарение на The View, предаването, на което тя е съпродуцент и домакин.

Тя е в списъка под номер 18, с печалба от 12 млн. долара. Въпреки че водещите на късно шоу Дейвид Летърман (под номер 4 с 40 млн. долара) и Джей Лено (номер 6 с 32 млн.) печелят като цяло много повече от своите конкуренти в дневните шоута.

Сред "дневните" водещи на челни позиции в списъка са Уолтърс, Рейчъл Рей, Тайра Банкс и Елън де Дженерис. Все пак Летърман си остава една от най-ярките звезди на телевизионния небосклон, като неговото "Късно шоу" е задължителна спирка за всякакъв род знаменитости - от Бритни Спиърс до сенатор Джон Маккейн.

Под номер 2 е Джери Зайнфелд, който е спечелили само за година 60 млн. Неговото шоу се излъчва вече девета година. И Зайнфелд продължава да трупа пари. Следващата му крачка е създаването на Bee Movie - филм, в който е съсценарист и участник.

Филмът ще има премиера след няколко дни. Ако тази идея не се окаже печеливша, Джери винаги може да разтовари напрежението с някое от 40-те си поршета. Последната му придобивка е Carrera GT за 440 000 долара.

Единственият друг милиардер в класацията освен Опра е Доналд Тръмп, който е спечелил 32 млн. за година от своята телевизия и лицензни сделки. Неговото шоу

The Apprentice се планира да продължи и тази година с участието само на знаменитости. Тръмп, който през деня се занимава с купуване и продажби на небостъргачи, сключи изгоден договор с продуцента Марк Бърнет, който му гарантира хонорар за всеки отделен епизод, както и част от печалбите.

Други титани на риалити формата са Саймън Коуел под номер 3 с 45 млн. долара и Райън Сийкрест (водещият на "Американ Айдъл") на 16 с неговите 14 млн. долара печалби, и двамата от "Нюз корпорейшън" на Мърдок.

Сред богаташите телевизионни водещи се намесва и една топманекенка - Тайра Банкс, благодарение на шоуто America's Next Top Model, от което прибра 18 млн. долара и това я постави на дванайста позиция в класацията.

Неизменните имена в предишни подреждания за печалби - участниците в ситкома "Приятели", които в края на излъчването на сериала прибираха по 1 млн. долара от епизод, вече са по-назад. Днешните топ печеливши идват от средите на риалити телевизията и новинарските емисии.

Говори се, че Кейти Курик е отхвърлила предложението на Ен Би Си за годишна заплата от 20 млн. долара, за да остане в сутрешното чат шоу на телевизията и смени "кораба", за да води вечерните новини по Си Би Ес за 15 млн. долара годишно.

Засега тя е най-високоплатената водеща на новини, въпреки че Даян Сойър, Мат Лоуър и Мередит Виера също са намерили място в списъка.

Единственият участник в класацията, който е натрупал добра сума от телевизионен сериал в прайм тайма, е Кийфър Съдърланд с "24 часа" (десети с 22 млн. долара).

Той съживи своята кариера с участието си в крими драмата и миналата година поднови договора си за още три сезона, което го постави начело на най-високо платените телевизионни актьори.

Все още не е ясно дали и как ще се отрази конфликтът му със закона заради шофирането пиян на това завидно заплащане. Но скътаните милиони няма да му навредят.