Да бъдеш тъжен отдавна се свързва с недоброто представяне при изпълнение на ежедневните задачи.

Но сега учени откриха, че тъжните хора имат едно предимство пред щастливите – те са по-добри в разпознаването на лица.

Създателят на изследването, Питър Хилс от Anglia Ruskin University, твърди, че тези открития могат да помогнат за по-лесното лечение на депресия, съобщава в. Daily Mail.

Доктор Хилс и неговият екип пуснали три музикални произведения, за да накарат доброволците, включили се в изследването, да се почувстват щастливи, тъжни и в неутрално настроение.

В зависимост от това в коя от трите групи попадали, хората били помолени да мислят за на-тъжния или за най-веселия момент от своя живот. Групата на неутралните трябвало да мисли за това как пътува към дома си.

След това общо 88-те доброволци, всичките студенти, били накарани да разгледат 32 лица с неутрално изражение. След попълване на кратък въпросник за отвличане на вниманието, участниците трябвало да разгледат общо 64 лица и да кажат кои са оригиналните 32.

Тъжните участници дали най-точен отговор от всички, докато щастливите дали най-много грешни отговори.

Бил направен и втори такъв експеримент, при който се повтаря същия процес, но този път 60 доброволци трябвало да разгледат снимките на тъжни, щастливи и неутрални лица.

Отново тъжните студенти избрали най-много от правилните лица, докато щастливите и неутралните групи се справили по един и същ начин.

Според доктор Хилс причината за това е, че хората предпочитат да гледат щастливи лица и съответно им обръщат повече внимание. Ученият твърди, че други проучвания сочат, че тъжните хора са по-склонни да разглеждат различни части от лицето на щастливите хора, което може да им помогне да бъдат по-точни в преценката си.