Канадски изследователи са установили, че кучетата са по-умни, отколкото се е смятало досега, и че интелектът им е сходен с този на 2-годишно дете, пише в. "Дейли телеграф".

Средно кучетата разбират 165 думи или жестове - колкото и едно дете на 2-годишна възраст. Представителите на най-умните породи разпознават 250 думи - колкото дете на 2,5 години.

Много кучета освен това умеят да правят прости математически сметки, като например да събират едно плюс едно, и да "броят" до пет.

Стенли Корън и колегите му от университета на Британска Колумбия във Ванкувър са използвали човешки тестове за интелигентност, за да определят способностите на кучета.

Специалистите са установили още, че четириногите питомци бързо научават нещо, което децата започват да правят в по-късна възраст - умишлено да заблуждават хората, полагащи грижи за тях.

Тестовете са показали още, че колитата са най-умните кучета, следвани от пуделите, немските овчарки, златистите ретривъри и доберманите.

Най-глупави са афганските хрътки, басенджи, булдозите, чау-чау и хрътките борзои.

"Някои по-стари породи като хрътките и териерите са отглеждани за лов. Кучета като колитата и ритривърите са обучавани да се подчиняват на човешки команди", обяснява Стенли Корън. БТА