в Етрополе ще бъде отбелязан официално Международният ден на младите хора. От 14 часа в хотел "Етрополе" ще започне кръгла маса на тема "Младежта за по-справедливи селски райони". В дискусията ще вземе участие заместник-министърът на образованието, младежта и науката Светлана Ломева.

Кръглата маса е част от инициативите на Европейската среща, която се провежда в България за чуваемост гласа на селските младежи в Европа и е организирана от Международното движение на селската, земеделската и католическа младеж (МДСЗКМ). Движението обединява 10 младежки организации с около 150 000 млади хора от стария континент.

Европейският форум, на който Етрополе е домакин, се провежда в периода 8 – 16 август и събира над 50 младежи, представители на организации от Франция, Белгия, Испания, Португалия, Полша, Германия, Унгария, Хърватска, Австрия, Норвегия и България. Младите хора ще представят своите алтернативи за задържането на младата генерация в селските райони и спиране на обезлюдяването или „изтичането на мозъци”.

Сред официалните гости на събитието са заместник-председателят на международното движение Гаетен Вале, неговия подгласник – Юрген Васерман, и други. В рамките на форума са предвидени и посещения в различни младежки организации по линия на доброволчеството, българска вечер с традиционни танци и културни събития и други прояви.