Досегашният генерален комисар Павлин Димитров ще бъде предложен за заместник-министър на вътрешните работи – това съобщи преди заседанието на Министерски съвет вътрешният министър Цветан Цветанов, предаде репортер на Агенция “Фокус”. За генерален комисар ще бъде предложен Калин Георгиев (досега директор на Главна дирекция "Криминална полиция), съобщава Агенция "Фокус". 
 
Главен комисар Павлин Димитров е роден през 1952 г. в Гложене, Ловешка област. Завършил е висше образование във ВСШ – МВР през 1976 г. На работа в системата на МВР е от 1 август същата година. Започнал е като следовател в РУ – Ботевград, след това е бил началник на отделение „Стопанско” към същото районно управление, заместник-началник на РУ – Правец, заместник-началник на РУ – Ботевград, началник на РПУ – Ботевград. През 1993 г. е назначен като инспектор в сектор „Криминална полиция” към служба „Полиция” при РДВР – София. В последствие е преназначаван за началник на РПУ – Етрополе, началник на „Личен състав” към същото РПУ, началник на направление „Човешки ресурси” при ДНСП. От април 1999 г. е заместник-директор на НС „Полиция”, от декември 2005 г. е директор на РДВР – Бургас, а от септември 2006 г. е директор на Областната дирекция на вътрешните работи – Бургас. С Указ на Президента на Република България от 30 април 2008 г. временно е назначен на длъжността Главен секретар на МВР и му е присъдена категория „А” – главен комисар.

За постигнати високи резултати в служебната дейност многократно е награждаван с ведомствени награди, включително с най-високата – „Почетен знак”. Приносът му при разработването и изпълнението на съвместни проекти, свързани с присъединяването на България към Европейския съюз, е оценен с удостояването му с медал „Правосъдие, свобода, сигурност `2007”

На 28 август 2008 г. главен комисар Павлин Димитров, който временно изпълняваше длъжността главен секретар на Министерството на вътрешните работи, е предложен за назначаване от Президента на Република България на длъжността генерален комисар на МВР.

Генералният комисар на МВР е висшата професионална длъжност в ведомството. Тя беше създадена с новия Закон за МВР. Генералният комисар ръководи дейността на главните и областните дирекции, като организира, координира и контролира превантивната, оперативно-издирвателната, охранителната, пожарогасителната и аварийно-спасителната дейност и обезпечаването на дейността по разследването и осъществява взаимодействие със съответните структури на други държави и с международни органи и организации.

Сн.: аctualno.com