Министерският съвет одобри промени в 10 наредби, приети от предишното правителство в началото на 2009 г., без обаче да бъде спазена процедурата на съгласуване в Националния съвет за тристранно сътрудничество. Поради това документите бяха оспорени във Върховния административен съд от синдикатите и ВАС вече отмени постановленията, с които са приети две от наредбите, като прие аргументите им за нарушение на Кодекса на труда, съобщиха от правителствената информационна служба.

Миналата сряда за първи път след деветмесечно прекъсване се проведе среща на правителството, синдикатите и работодателите и бяха одобрени 10-те нормативни акта, с които се въвеждат промени в законодателството от 2008 г. Потвърдените днес изменения са в Наредбата за изчисляване и изплащане на паричните обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване, Наредбата за отпускане и изплащане на паричните обезщетения за безработица,

Наредбата за елементите на възнаграждението и за доходите, върху които се правят осигурителни вноски, Наредбата за обществено осигуряване на самоосигуряващите се лица и българските граждани на работа в чужбина, Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж, Наредбата за трудовата книжка и трудовия стаж, Наредбата за работното време, почивките и отпуските, Наредбата за определяне на видовете работи, за които се установява намалено работно време, Наредбата за определяне на видовете работи, за които се установява допълнителен платен годишен отпуск и Наредбата за структурата и организацията на работната заплата.

Основните изменения са свързани с увеличаването на тежестта на всяка година осигурителен стаж на 1,1 на сто при 1 на сто до 1 април т. г.; с отпадане на изискването за удостоверяване на осигурителен стаж и доход след 1 януари 2009 г. с осигурителни книжки на някои групи лица; удължаване срока на високо платеното майчинство от 9 на 12 месеца, увеличаването от 6 на 12 месеца на периода за изчисляване на обезщетенията за бременност и раждане и за отглеждане на малко дете, с правото на бащите да ползват част от отпуска за отглеждане на малко дете и т. н.