Ваканциите са най-активното време, в което децата експериментират и затова предлагането на психоактивни вещества е изключително активно. Това стана ясно по време на пресконференция на тема „Превенция на злощастните новини за деца през лятото”, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Масово децата мислят, че употребата на марихуана е все едно да пушиш цигари, обясни Клиничният психолог Юри Кацаров - консултант в районни консултативни центрове за деца и родители в „Триадица” и „Оборище”. Родителите трябва да са много внимателни, защото институциите не могат да упражнят адекватна превенция, каза Кацаров.

В центъра в район „Оборище” се работи по седем-осем случая с проблеми с деца. Родителите трябва да търсят активно помощ, но първо те трябва да търсят по-близко до децата си.
Цветана Стойкова, координатор на Превантивния център в район „Люлин”, обясни, че инцидентите с деца в кв. „Люлин” са много.
В свободното си време децата и младежите без социален опит – стават жертва на различни инциденти. Родителите от своя страна пък стават небрежни.

По думите й центровете по превенция са много полезни, тъй като те консултират децата и родителите за трудности по адаптацията в семейството и училището, както и по проблемите на зависимостите. Тя предупреди, че през лятото много от децата влизат по-често в интернет-сайтовете за запознанства, които понякога са опасни.
Родителите трябва да познават заниманията на децата, без това да е „полицейска проверка”. Цветана Стойкова обясни, че е добре родителите да правят тестове на урината на децата си за употребата на наркотици. Ако има деструктивно поведение от страна на децата, родителите трябва да се обърнат към психологическа и медицинска помощ.

Нужно е да има активна проверката на заведенията, посещавани повече от младежите през лятото. Най-сериозната дрога в нашето общество е алкохолът – бирата, което се използва масово от младите, каза Цветана Стойкова. Младите не умеят да консумират свободното си време правилно, смята тя.