Около 5 процента от убийствата и близо 20 процента от сексуалните посегателства у нас се извършват от деца. Това показва изследване на института по криминалистика към МВР, направено през 2009-та година. Изследването беше представено по време на национална конференция, посветена на борбата с насилието сред деца и младежи, която се провежда под патронажа на националния омбудсман Гиньо Ганев. По данни на МВР все повече българчета са склонни да проституират в замяна на питие и вечеря, както и да се включват в престъпни организации като примамка за улесняване на трафика и разпространението на наркотици.

Въпреки че в началото на тази година се отчита лек ръст на насилието, инициирано от деца, не може да се говори за бум на детското насилие, обясни Нина Белова от института по криминалистика. По думите й пада възрастта, на която децата проявяват агресия, при това с все повече жестокост и хладнокръвие.

Нина Белова: „Друга промяна, е свързана с нарастване на насилието, извършвано от момичета и от девойки. Класическият женски модел на поведение, който е свързан с повече толерантност, деликатност, се счита за губещи, а обратно - физическата сила, арогантността, се приемат като начин за самоутвърждаване в обществото".

Сред факторите, които увеличават възможността за детска агресия, е лесният достъп до наркотици и алкохол, допълни Белова.

Нина Белова: „Данните, включително и от „Пирогов", показват зачистили алкохолни отравяния при деца. Приемане на голямо количество алкохол в градинки преди отиване на учебни занятия - за какъв учебен процес говорим при това положение?!"

По данни на МВР около 5 процента от децата у нас стават жертва на насилие, а 60 процента от тези жертви са насилвани сексуално.