Напоследък зачестиха пътнотранспортните произшествия с особено тежки последици – отчитат от “Пътна полиция”. През последните дни станаха и редица пътнотранспортни произшествия с по двама и повече загинали. Според анализите летните ваканционни месеци, през които движението по основните пътища в страната е най-интензивно и конфликтно (юли, август и септември), са с най-голям брой загинали и ранени. През юли т.г. при 667 пътнотранспортни произшествия са загинали 90 и са ранени 816 души. От 1 до 11 август 2009 г. тежките пътнотранспортни произшествия са 259, загиналите - 29 и ранените - 317. През август 2008 г. в страната при пътнотранспортни произшествия са загинали 110 души и са ранени 1041.

Обстановката, свързана с безопасността на движението, е усложнена от рязкото увеличаване на интензивността на движението по основните пътища - главно към Южното Черноморие, транзитният трафик по направленията ГКПП-Калотина – ГКПП - Капитан Андреево, Видин - София - Кулата; Дунав мост - Плевен - София - Кулата; Дуранкулак – Варна - Бургас. Други фактори, които влияят негативно на обстановката по пътищата на страната, са движението на селскостопанска техника и по основните пътища, най-често без сигнализация; управлението на мотоциклети и мотопеди от неправоспособни; зачестилите случаи на управление на моторно-превозни средства от неправоспособни и употребили алкохол водачи по третокласните и общински пътища и в курортните райони (най-често младежи); неправилни рискови изпреварвания при насрещно движение заради натовареността на маршрутите и движение на бавни товарни и леки автомобили, които задържат потока и др.

Независимо от намаляването на броя на пътните произшествия и пострадалите при тях, в страната като цяло от началото на годината, за първите седем месеца на 2009 г., е налице увеличаване на аварийността спрямо същия период на 2008 година. За противодействие на факторите за възникване на тежки пътнотранспортни произшествия до края на активния курортен сезон от Главна дирекция “Охранителна полиция” е разпоредено полицията да засили контрола над неправоспособните и шофьорите, управляващи след употреба на алкохол, като се акцентира на проверките по третокласната и общинска пътна мрежа - приоритетно в тъмната част на денонощието.

Друга предвидена мярка е своевременна реакция на полицейските служители на всеки сигнал от граждани и участници в движението, подаден на тел. 112 и 166 за нарушения на правилата за движение. Контролът в рисковите участъци по републиканската и общинска пътна мрежа ще е насочен основно към превишаването на скоростта с над 30 км/ч. Освен тези, ще бъдат видеозаснемани и автомобили, неправилно изпреварващи при забрана и насрещно движение.

“Пътна полиция” разчита участниците в движението своевременно да уведомяват чрез тел.166 и 112 за неправоспособни и употребили алкохол шофьори, което би предотвратило тежки пътни злополуки.