С оглед осигуряването на добър обществен ред, недопускане извършването на престъпни посегателства и възникването на тежки пътни инциденти, в ОДМВР-София и 11-те районни управления в състава й е създадена организация и изготвени планове по различните направления на дейност.


Съвместно със служители на районните служби ПБЗН са извършени проверки на местата, където ще се провеждат религиозни мероприятия. В прилежащия им периметър, както и  в районите на автобусните и жп гарите ще бъде осигурено засилено полицейско присъствие. Завишен ще бъде контролът при транспортирането, законната употреба и съхранението на взривни вещества, огнестрелно оръжие, боеприпаси и пиротехнически средства, с цел недопускане на инциденти, съобразно изискванията на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия.


Предвидени са специализирани полицейски операции за недопускане извършването на кражби на домашни животни, разпространение и продажба на акцизни стоки без бандерол. Ще се извършват съвместни проверки със служители от Агенцията за безопасност на храните по отношение качеството и произхода на храните от животински произход. Предприети са необходимите мерки за ограничаване и недопускане на посегателства спрямо православните храмове.


Предвид очакваното натоварване на пътната обстановка, по главните пътни артерии в областта ще бъдат разположени допълнителни полицейски екипи, които ще регулират, контролират и подпомагат движението в дните с очакван интензивен трафик. Ще бъдат използвани всички налични технически средства за контрол на скоростните режими. Наред с това ще се проведат и специализирани полицейски операции „Алкохол, наркотици, неправоспособност и скорост“, като спрямо всички установени нарушители ще бъде прилагана нулева толерантност.


Препоръки за безопасно шофиране:


Проверете изправността на автомобила


Подгответе се за дълъг път


Планирайте пътуването, но не и времето за пристигане


Проверете за ограничения по маршрута си


Проверете срока на валидност на документите си


Проверете за незаплатени глоби по Закона за движението по пътищата


Шофирайте концентрирано


Запазете спокойствие при попадане в колона


Бъдете отговорен към себе си, семейството си и към останалите на пътя


Бъдете толерантни


При нужда звънете на телефон 112