Върховната административна прокуратура (ВАП) приключи извършената в общините проверка за законност относно изпълнението на задълженията им, произтичащи от Закона за финансово управление и контрол в публичния сектор, съобщиха от прокуратурата. Чрез прилагането на Закона за финансово управление и контрол в публичния сектор в общините се цели осъществяване на финансово управление и контрол, постигане на законосъобразно изразходване на средствата от бюджета и от фондове на Европейския съюз.
Проверката обхвана следните въпроси по спазване изискванията на закона:
- осъществява ли се финансово управление и контрол чрез въведени целенасочено политики и процедури;
- при делегиране от кметовете на общините на част от правомощията им контролира ли се изпълнението на делегираните правомощия;
- прилагат ли се задължителните указания на министъра на финансите за управленска отговорност и методическите насоки по елементите на финансово управление и контрол;
- осъществява ли се финансово управление и контрол чрез задължителните елементи и контролни дейности;
- изградени и приложени ли са информационни и комуникационни системи;
- изградена ли е система за мониторинг на финансовото управление и контрол;
- представят ли се ежегодно на министъра на финансите в срока, определен от Наредба за формата, съдържанието, реда и сроковете за предоставяне на информация по чл.8 ал.1 от Закона за финансовото управление и контрол в публичния сектор, доклади и въпросници за състоянието на финансовото управление и контрол.
Съобразно указанията на Върховната административна прокуратура, районните прокуратури извършиха проверката за изпълнение на Закона за финансово управление и контрол в публичния сектор, в 228 общини.
Резултатите от проверката показваха нарушения на Закона за финансово управление и контрол в публичния сектор, в 32 общини. Най-често не са спазвани законовите изисквания за осъществяване на финансовото управление и контрол чрез взаимосвързаните елементи - контролна среда, управление на риска, контролни дейности, информация и комуникация, мониторинг. Не се прилагат задължителни контролни дейности, не са изградени системи за мониторинг на финансовото управление и контрол, включващи текущо наблюдение, самооценка и вътрешен одит.
До настоящия момент съответните районни прокуратури на основание чл.145 ал.1 т.6 от Закона за съдебната власт са сезирали кметовете на 26 общини с искане за отстраняване на нарушенията.
Върховната административна прокуратура ще разпореди до края на 2009 г. районните прокуратури да извършат контролна проверка за предприетите от общините действия за реално отстраняване на установените нарушения на закона.
С подробна справка за констатираните при проверката закононарушения и с оглед липсата на законови разпоредби, предвиждащи санкции при неизпълнение на задълженията, посочени в закона, ще бъде сезиран министърът на финансите, на когото е възложено изпълнението на Закона за финансово управление и контрол в публичния сектор.