От 14 години за оброка Успение на Пресвета Богородица в местността “Голия рът” се грижат семейство Донка и Марин Ангелови. Те поддържат святото място чисто и приветливо. Всяка година срещу Успение Богородично, Донка и Марин са на оброка, където заедно с други ботевградчани подготвят курбана в чест на Божията майка. “Безсънната нощ си струва заради стотиците хора, които идват тук на 15 август, за да отбележим заедно големия християнски празник” – каза пред наш репортер Донка Маринова и допълни, че за нея грижата за оброка е призвание и семеен дълг, които изпълнява с удоволствие. 

“Моят дядо – Нешо Гергов – Маджара, бе овчар. Водеше стадото си да пасе в местността “Голия рът”. Там имаме земя. Един ден дядо се прибра у дома и каза, че е загубил овца. Три дни я търси. На четвъртия чул животното да блее. За да стигне до него, трябвало да разчисти избуялите къпинови храсти. Учудването му било голямо, когато видял животното да стои до каменен кръст. Разказал на местния свещеник за случилото се. Той казал, че това е оброчен кръст. Посветили мястото на Божията майка. От 1947 год. до днес, когато празнуваме Голяма Богородица, на оброка се прави курбан за здраве”, разказа Донка Ангелова.

През миналата година на оброка Успение на Пресвета Богородица бе открит нов параклис, изграден със средства на общината.