За поредна година десетки миряни от Ботевград и околните населени места се събраха в гористата местност Голия рът, за да празнуват Голяма Богородица. Празникът започна с тържествен водосвет, отслужен от отец Алекси, до каменния обречен кръст пред параклиса "Успение на Пресвета Богородица" Службата бе съпътствана с църковни песнопения в изпълнение на хора при църквата „Успение на Пресвета Богородица” в Ботевград.


Отец Алекси освети и празничната гощавка. Тъй като днес е пост, тя бе боб и зеле по манастирски. „За приготвяне на ястието са използвани 60 кг. боб и 80 кг. прясно зеле. Средства и продукти за оброка са дарили около 30 човека. Сред дарителите има и млади хора”, съобщи Марин Ангелов, който е един от организаторите на празника в местността.


Параклисът на святото място е изграден през 2007-2008 година със средства на Община Ботевград. Празникът Голяма Богородица се чества в местността от 1947 година. Желанието на организаторите е да съхранят традицията, въпреки трудностите, с които се сблъскват през последните няколко години. По техни думи, камионите на дърводобивните фирми често прекъсват водопровода и постепенно рушат асфалтовата настилка на пътя до оброка. В момента целият път е осеян с огромни дупки, а отстрани е подкопан от водата.


„Подадохме сигнали до съответните институции, но действия не бяха предприети. Натоварените с дърва камиони продължават да минават по този път, а ден преди празника се наложи отново да ремонтираме водопровода”, сподели един от мъжете, който също се грижи за поддръжката на оброка.