Министерство на правосъдието инициира допълнителни мерки за ускоряване на процедурата за придобиване на българско гражданство, съобщава пресцентърът на правосъдното министерство.

Решението е взето във връзка с публикации в медиите, че процедурата за получаване на българско гражданство е бавна, че гражданите чакат по няколко години, за да бъде решена молбата им и че в различните звена на отделните ведомства, обвързани с процедурата за даване на българско гражданство има нарушения и корупция.

Заместник-министърът на правосъдието Жанета Петрова, след проведена среща с министър Божидар Димитров, е предприела анализ на цялостната процедура за получаване на българско гражданство, за да се набележат конкретни мерки за ускоряване на работата.

Към момента в дирекция „Българско гражданство" на МП има 60 хиляди молби за разглеждане, установи се, че предстои да бъдат решени молби от 2006 година. Работата на дирекция „Българско гражданство" към МП и на Междуведомствения съвет за българско гражданство е изключително затруднена поради това, че над 60% от документите, удостоверяващи български произход, са неавтентични. Това налага експертни проверки, които забавят хода на преписките.

Процедурата за получаване на българско гражданство включва разглеждането на молбите и в други ведомства, в това число и в Агенцията за българите в чужбина.

Ще бъде направено предложение от Министерство на правосъдието до участващите в производството ведомства за отделянето на допълнително служители, които да обработват по-бързо молбите за българско гражданство.

Министерство на правосъдието смята за необходимо да предложи отпадане посредничеството на фирми при подаване на молбите и това да става само лично от гражданите; а когато става дума за граждани, живеещи в чужбина,  молбите да се подават в дипломатическите и консулските представителства на България.

Така ще се създаде възможност още в началото на процедурата да бъдат отстранени невалидните, неточни или непълни документи и ще бъдат ограничени възможностите за корупционни практики в хода на процедурата за получаване на българско гражданство.