Преди минути официално бе открита кампанията за профилактичен скрининг на млечната и щитовидната жлеза. Прегледите ще се извършват на първия етаж /помещението на проект “МОСТ”/ в сградата на Младежкия дом.

“Местната структура на Асоциацията на жените с онкологични заболявания организира за втори път кампания за профилактичен скрининг на млечната и щитовидната жлеза Ботевград. Целта ни е да дадем шанс на повече хора да преминат на преглед. Надявам се, че общината и бизнеса ще подпомогнат финансово кампанията – каза Веселка Маринова – председател на местната организация на онкоболните “Жажда за живот”. Тя допълни, че часове за прегледи са раздадени до края на октомври на около 400 жени, но кампанията ще продължи, докато има желаещи да се включат в нея.

Прегледите на млечната и щитовидната жлеза ще извършва д-р Евелина Димитрова – специалист по “Образна диагностика”. От 6 години д-р Димитрова се занимава със заболявания на млечната жлеза. Извършва мамографски изследвания в лабораторията на д-р Дяков, работи и в болницата в Етрополе. Д-р Димитрова бе ангажирана и по време на първата кампания срещу рак на гърдата в Ботевград, която се проведе през 2007 год. Тогава с д-р Росен Билчев прегледаха над 460 жени и откриха карциноми на 7 от тях.

“Прегледите по време на кампанията ще се извършват с ехограф. Това изследване е подходящо и за млади момичета. Затова призовавам девойките да дойдат на преглед. Ще се постарая да прегледам всички, които имат желание да се включат в кампанията” – каза д-р Димитрова пред наш репортер.

Профилактичните прегледи стартираха веднага след откриването на кампанията. От РИОКОЗ провериха условията, в които те ще се провеждат.
Апаратурата за извършване на скрининга е предоставена от Асоциацията на жените с онкологични заболявания.