От началото на месеца до момента 456 жени на различна възраст преминаха профилактичен преглед за рак на гърдата и заболявания на щитовидната жлеза.
Резултатите от прегледите обобщи д-р Росен Билчев: „Повече от 50 жени имат заболявания на щитовидната жлеза. Те страдат от болест на Хашимото и струма нодоза. Има и едно съмнение за карцином на щитовидна жлеза. При 53-годишна жена установих карцином на млечна жлеза. Няколко жени са с доброкачествени тумори - фиброаденоми и кисти.”.
Кампанията за профилактика на рак на гърдата и щитовидната жлеза ще приключи днес с ехографски прегледи на още 70 жени. Тя бе осъществена от Сдружение „Онкоболни и приятели” – Ботевград и се проведе в центъра на организацията, който се намира на първия етаж в бившата поликлиника.
Кампанията е посветена на месец октомври, обявен за Световен месец за борба с рака на гърдата.
„От прегледаните жени 45 са онкоболни. Те са преминали терапия за лечение и се чувстват добре, което може само да ни радва. За пореден път искам да напомня, че ранната диагностика на коварното заболяване гарантира неговото успешно лечение. Затова не трябва да пренебрегваме и да отлагаме профилактичните прегледи”, каза пред наш репортер Веселка Маринова, председател на Сдружение „Онкоболни и приятели”. Тя съобщи, че организацията ще инициира и кампания за профилактика на простатния карцином.