Днес в 13 часа бе финализирана кампанията срещу рак на гърдата и щитовидната жлеза. Тя бе реализирана по инициатива на местната структура на Българската асоциация на жените с онкологични заболявания. Кампанията стартира на 18 септември. До приключването й бяха прегледани общо 1240 жени и мъже на различни възрасти.
Тази кампания за профилактика на рака на гърдата и щитовидната жлеза е първа по своята мащабност в община Ботевград, тъй като броят на прегледаните надхвърля 1000, споделиха организаторите.

“Целта на инициативата бе повишаване на здравната култура на населението. Ще се радвам, ако сме успели да накараме хората да бъдат по-отговорни към своето здраве, да ходят редовно на профилактични прегледи и да не се страхуват от резултатите”, заяви пред наш репортер Веселка Маринова, зам.-председател на Българската асоциация на жените с онкологични заболявания и председател на местната структура на онкоболните “Жажда за живот”.

“По време на кампанията установих един карцином. Имаше доста жени с кисти, липоми и фиброаденоми на млечна жлеза. Наприви ми впечатление, че голяма част от преминалите на преглед страдат от заболявания на щитовидната жлеза: възлеста гуша, болест на Хашимото и др. Отправила съм препоръка към всеки пациент, съобразно неговата възраст и установената находка, да се обърне за допълнителни изследвания към съответния лекар-специлист. Консултирах много от хората, които ми представиха рентгенови снимки”, сподели д-р Евелина Димитрова.

Да припомним, че медицинската апаратура за извършване на прегледите по време на кампанията бе предоставена от Българската асоциация на жените с онкологични заболявания. Утре апаратът пътува за Добрич, където също ще стартира кампания срещу рак на млечната и щитовидната жлеза, съобщиха организаторите.