Общо 160 служители на Националната агенция за приходите (НАП)  преминаха обучения за обслужване на клиенти със специфични потребности през 2008 г. и 2009 г.  Трима от служителите са от ТД на НАП София област. Обученията бяха проведени с лектори от Център за независим живот - София, като обучените експерти работят в салоните за обслужване на клиентите на НАП.
Служителите на приходната администрация получиха основни познания в области като: подход към хората с увреждания, етикет при общуване с тях, клиенти със зрителни, физически, слухови увреждания. По време на лекциите експертите от НАП научиха как се обслужват клиенти с ментални и други увреждания, както и възможностите за подобряване на достъпността на салоните за хората със специфични потребности.
През 2008 г. обучените служители са 58 от териториалните дирекции София град, София област, Големи данъкоплатци и осигурители, както и дирекция „Информационен център” в Централно управление. През тази година да работят с хора със специфични нужди се научиха 102 служители от Пловдив, София, Бургас, Велико Търново и Варна. Освен това през 2009 г. 21 експерти на НАП са подготвени за обучаващи по тема „Обслужване на клиенти със специфични потребности”.