Чрез електронната поща се разпространява вирус от името на Националната агенция за приходите (НАП).  не отваряйте прикачените файлове, предупреждават от самата агенция.

Множество сигнали за фалшиво съобщение постъпили в колцентъра на приходната администрация и по електронен път. В съобщението потребителите се приканвали да отворят прикачен файл с разширение rar.

От НАП уточняват, че подателите на фалшивите електронни писма са различни. Не са засичани имейли с адрес от официалните домейни на НАП – nra.bg и nap.bg.

От Приходната агенция разпространяват и съдържанието на фалшивото съобщение. То гласи:

 „Уважаеми госпожи и господа,

Национална агенция по приходите (НАП) въвежда промени в регламента и сроковете за подаване на декларации в НАП. Уведомяваме всички данъчно осигурени лица да се запознаят подробно с всички нововъведения за спазване на ЗДДС, ЗКПО, ДОПК. В случай, данъчно задължено лице, което не подаде декларация по този Закон, не я подаде в срок, не посочи или невярно посочи данни или обстоятелства, водещи до определяне на дължимия данък в по-малък размер или до неоснователно намаляване, преотстъпване или освобождаване от данък, се наказва с имуществена санкция в размер от 500 до 3000 лв. При повторно нарушение имуществената санкция е в размер от 1000 до 6000.

Внимание!

Всички подробности относно изменения на регламента и сроковете ще намерите в прикачения файл.

Национална агенция за приходите.“

От НАП са категорични, че не са изпращали до своите клиенти имейли с подобно съдържание. Те смятат, че най-вероятно става въпрос за заразени с вируси електронни писма. Поради тази причина данъчните отправят съвет към гражданите да не отварят прикачените файлове. В случай, че вече са го направили, ги съветват веднага да стартират антивирусната си програма.

Изпращачите на фалшивите имейли се издирват, като приходната агенция работи заедно със специализираните служби, става ясно още от съобщението до медиите.