Футболистите на "Бдин" спечелиха промоцията за попълване на Западната Б група, след като днес на неутрален терен в Ботевград победиха "Малеш" Микрево с 2-1. По този начин тимът от Видин ще заеме мястото на изхвърления заради финансов недоимък "Беласица" Петрич. Според БФС обаче "Бдин" ще се включи в надпреварата на западния втори ешелон от четвъртия кръг на шампоната.

Предварителните нагласи сочеха за фаворит отбора на "Малеш", главно заради медийното му присъствие напоследък, свързано с искането на лиценза на Беласица и подготовката на третодивизионня тим в чужбина. И южняците наистина започнаха вихрено - за първия четвърт час те създаваха по едно голово положение на всеки две минути, но мерникът им при завършващия удар бе отчайващ.  Тогава дойде изневиделица светкавичният шок на "Бдин". При една двуходова контра топката попадна у Борислав Борисов, който с диагонален удар от двайсетина метра остави на място вратаря на "Малеш".

Въпреки гола микревци продължиха да атакуват трайно, но така и не стигнаха до гол, този път главно заради блестящите прояви на вратаря на "Бдин" Димитър Димитров. Дори в последната минута от даденото от рефера Стефан Спасов двеминутно продължение, когато техен нападател пропусна от два метра на празна врата.

Второто полувреме не се различаваше по нищо от първото - "Малеш" нападаше масирано, защитата на "Бдин" се бранеше хладнокръвно, а когато се пропукваше, се намесваше непревземаемият им вратар  - син на един ог известните футболисти на Берое и ЦСКА от недалечното минало Динко Димитров. В същото време контраатаките на "Бдин" продължаваха да бъдат убийствени. При една от тях десет минути преди края Георги Панталеев прехвърли умело стража на "Малеш", направи 2-0 и микревци рухнаха психически. Те се добраха допопадение едва в третата минута на даденото от Пастата 4-минутно добавено време чрез Жежев, но този гол бе безнадеждно закъснял.

Повече от петстотин души бяха дошли от Видин - два пълни автобуса, останалите с леки коли, и подкрепяха здраво своите. Сред тях бе и кметът на града Румен Видов, който при влизането му на стадиона бе аплодиран от част от феновете. Агитка имаше и отборът на "Малеш", съпроводена от цял оркестър. Мургавите южняци дори изкараха на две зурни и три тъпана целия саундтрак на "Смело сърце", но след втория гол веднага напуснаха стадиона. До инциденти не се стигна - охраната от петнайсет униформени и петима цивилни служители на РУ на МВР Ботевград се справи много добре.

Така отборът на "Бдин", който завърши на второ място сезона на Северозападната В група след врачанския "Ботев", се завърна при професионалистите след цели 17 години отсъствие. Очевидно момчетата от дунавския град си вярваха, защото след мача, когато захвърлиха фланелките си на вярната публика се видя, че някои от тях, като Йордан Йовчев, имаха отдолу друг потник с надпис "Бдин" в Б група.

Снимки: Петър Наков