Министър-председателят на България Бойко Борисов връчи купата "Юлиян Манзаров" и златните медали на победителите в шестото издание на юношеския турнир, който завърши днес в Правец. Премиерът сгря сърцето на бащата на талантливия млад футболист, отишъл си твърде рано преди шест години, когато спаси няколко свои съученици в река Лим, преди зловещата река в Черна гора да го погълне.

 В импровизираната си реч извън протокола Бойко Борисов поздрави всички участници в турнира и отправи пожелание да пазим големите си спортисти. Той лично се здрависа с една от големите легенди на българския футбол Димитър Якимов, който връчи сребърните медали на "Барселона", и с друг известен български футлболист и бивш национал Пламен Николов.

След това премиерът получи футболна фланелка от представителя на "Барселона" и я прие с уважение, въпреки че минава за неформален лидер на фенклуба на основния съперник на "Барса" в Испания - мадридския "Реал".

 Във финала "Литекс" се наложи над "Барселона" с 1-0. Единственото попадение оотбеляза от дузпа Илия Миланов в последната минута на първото полувреме.

Мачът бе наблюдаван от президента на Английската Висша лига и на Европейската професионална футболна лига сър Дейвид Ричардс. Той награди футболист на "Барселона" с индивидуално отличие. А Борислав Михайлов връчи  наградите на отбора, заел третото място - този на школата на Христо Стоичков от Етрополе. В битката за бронза младите таланти се наложиха над румънския "Стяуа" с 2-1. Бащата на Юлиян Манзаров връчи почетни плакети на реферите, обслужвали турнира.

Сред официалните лица, изгледали финалния мач и участвали в церемонията по награждаването и закриването на турнира, бяха министърът на спорта Свилен Нейков, шефът на ПФЛ Валентин Михов, под чиято егида се провежда турнирът, президентът на БФС Борислав Михайлов, депутати и кметове.

Снимки: Петър Наков