Амбициозният проект на компанията (Google) да сканира милиони книги за своята виртуална библиотека се сблъсква с нови сериозни противници - тежката Интернет артилерия: Microsoft, Yahoo и Amazon, които се присъединиха към коалицията на противниците на плана в сегашния му вид.

Трите гиганта се наредиха в групата "Open Book Alliance", съобщават "Ню Йорк Таймс" и "Уолстрийт джърнъл". Тази коалиция иска да оспори пред съда споразумение, сключено по взаимно съгласие между Google, авторите и издателите. Срещу споразумението, което още не е финализирано, ще бъде внесена колективна жалба на противниците на книжарницата на световния лидер сред Интернет търсачките, отбелязва БГНЕС. По силата на това споразумение, което все още се обсъжда в американското министерство на правосъдието заради въпроси на конкуренцията, Google се съгласява да плати 125 млн. долара в замяна на отказ от съдебно преследване и на качването онлайн на копия на милиони произведения.

Търсачката е приела да подели постъпленията от реклами - 37% за нея и 63% за притежателите на права върху творбите. Освен Microsoft, Yahoo и Amazon в коалицията влизат асоциации на библиотеки и на защитници на авторските права. "Ню Йорк Таймс" информира, че коалицията ще оспори споразумението по същество пред министерството на правосъдието, аргументирайки се, че то препятства конкуренцията. Според един от участниците в коалицията Пол Брантли от Интернет Архиви, противниците на споразумението не искат да го блокират, а да го променят.