IP адресите, поредица от числа, които идентифицират компютрите в интернет, трябва да се разглеждат като персонална информация, заявиха регулатори на личните данни от Европейския съюз.

Немският комисар по защита на данните Петер Шар оглавява комисия към ЕС, която трябва да подготви доклад как практиките и политиката на интернет търсачките, собственост на Google, Yahoo, Microsoft и други, се съобразяват със законите за лична информация на Евросъюза, предаде БГНЕС, като цитира TechNews.

Шар заяви пред Европейския парламент, че щом хората в мрежата биват идентифицирани чрез своите IP адреси, то тогава тези адреси трябва да бъдат разглеждани като персонална информация.

Неговата гледна точка се различава доста от тази на интернет гиганта Google, който настоява, че IP адресите само идентифицират местоположението на компютъра, а не и кой е техният потребител.

Това безспорно е вярно, но търсачката не взима предвид факта, че много хора използват един и същ компютърен терминал и IP адрес, писа siliconvalley.com. Шар, от своя страна, признава, че адресите на компютрите не винаги са персонални или свързани с човека. Пример за това са интернет кафенетата или офисите, където един IP адрес се използва от множество хора.