Българският национален отбор по баскетбол победи с 89:77 сръбския Хемофарм Стада в поредната контрола в подготовката за европейското първенство.

Първотото пуловреме на двубоя се разви абсолютно равностойно, като по-интересното за българския тим беше фактът, че селекционерът Пини Гершон заложи като титулярен плеймейкър на натурализирания американец Ърл Роулънд за сметка на Андре Оуенс. Заедно с това днес не се състоя завръщането на Васил Евтимов в състава на трикольорите. Както е известно, от близо седмица той лекува разкъсан мускул на десния крак. Не е ясно дали той ще влезе в игра в утрешната среща, която се явава втора проверка с тима на Хемофарм.

Първата четвърт двата тима не демонстрираха особена резултатност, като и от двете страни изобилстваха доста индивидуални грешки. Както в първата и втората четвърт, българският щаб използва схема с център Тенчо Банев и Димитър Ангелов на позиция 4, като техни смени бяха Стефан Георгиев и Калоян Иванов. Днес извън групата бе баскетболист номер 1 на 2008 г. Деян Иванов, който най-вероятно утре ще се появи на терена в зала "Универсиада". Във втората четвърт българският тим подобри играта си на контраатака, както и стрелбата от далечно разстояние, но нашите бяха тотално надиграни в подкошието и в крайна сметка на полувремето резултатът бе 46:45.

През второто полувреме българският тим тотално надигра съперника. Трикольорите демонстрираха много силна игра в защита и съвсем закономерно в края на третата четвърт разликата набъбна до 19 точки за 80:61. В последната четвърт авансът на възпитаниците на Пини Гершон беше 20-ина точки, но в последните четири минути на срещата гостите от Хемофарм направиха силна серия, намалявайки дефицита до 10 точки. В крайна сметка двубоят завърши с 12 точки разлика за българите.

Най-резултатен в мача бе Тодор Стойков с 22 точки, Ърл Роуланд добави 20, Калоян Иванов се отличи с 15, а Стефан Георгиев завърши с 14. За Хемофарм Милиян Павкович завърши със 17 точки, Боян Кръстович вкара 12, а Борис Савович 11.