Спираме заменките.Правим ревизия на всички сключени сделки, казва Красимир Живков в интервю за вестник “Стандарт”
В днешния брой на вестник „Стандарт” е поместено обширно интервю с новия губернатор на Софийска област Красимир Живков.
В отговор на въпросите на журналистката Надя Пенкова, Красимир Живков заявява следното: „ От проверките и анализите, които съм разпоредил, очаквам резултати най-късно в края на септември. Все още не съм запознат с всички резултати, от Сметната палата например, възложих да се направи одит за 2008 г. Моите впечатления бяха, че има голямо изоставане в съставените преписки за имоти в дирекция "Държавна собственост" например.
- Какво е изоставането?
- Извинявайте, но допустимо ли е за 4 години работа този отдел да е изработил само 569 преписки?! А 1102 - да не са. Това не може да се повтори! Това ефективна администрация ли е? Така ли ще работим? Казвам ви - няма да стане! Трябва да се променим и да се обърнем към гражданите и местната власт, ако искаме това да не се случва повече. Идвам от местната власт и имам претенции към държавата.

Без ред и порядък не може да има успешни резултати. Затова целим ефективна областна администрация. Политиката е такава, ще направим ревизия на всичко - особено сделките с имоти и заменките.
- . Изискал съм справка за всички имоти на областна администрация. Няма да се продава на всяка цена. А заменки не могат да се правят. А и няма никаква нужда. Нека специалистите кажат кое е най-доброто - дали да предоставим собственост на общините, за да я отдадат на публично-частно партньорство, или - нещо друго. Нужен е сериозен диалог, тъй като хората не се интересуват кой носи отговорност, а дали проблемите им се решават и се обръщат първо към кметовете. Ще поискам срещи в началото на септември с ръководителите на областното ВиК и териториалното звено за пътищата и след анализ ще знаем кой от какво има нужда.
- От толкова анализи ще ви остане ли време да работите?
- Трябва да знаем какво е положението, дано в близките дни да е формирано цялото ръководство.
- Заместниците ви ясни ли са вече?
- Аз лично очаквам трима заместници. Софийска област ще е единствената с повече от двама. Налага се - заради проблемите и приоритетите ни. Има номинации за мои заместници. Първо, Мария Кунина, която е областен координатор на ГЕРБ. Предложен е и Мартин Тинчев - лидер на партията в Ботевград. Третата номинация е на дама от Годеч. Но заместниците ми ще бъдат утвърдени, разбира се, от премиера - по негова заповед. Разчитам скоро да имаме състав, за да започнем диалог с общините. Искаме справките, за да знаем пропуските. Констатираме ли нарушения, ще ги даваме на Сметна палата, ДАНС и прокуратурата. Ще видим какво е положението с горите, които се превърнаха в нарицателно за злоупотреби със заменки. При незаконно строителство пък ще подаваме сигналите до ДНСК. Но има ли нарушения, всеки трябва да си получи заслуженото.